Monday, December 29, 2008

perghh pewai giler aku

XPDC Gunung Batu Putih
6993 kaki di atas paras laut
24 Dec - 28 Dec 2008
38 0rg join XPDC kali ni.
30 lelaki, 8 perempuan.
pix - Batu Putih yg dilindung dgn kabus.

xpdc bermula dari Restoran Burger King, Jalan Gombak.
waktu kumpul jam 10 malam. gerak ke RnR Tapah jam 1 pagi..
aiii punya la lama tggu kt sana.
Sue pun da letih giler..penat punggah keluar masuk barang dari bag die la tu.

pix - myvi ku fully load ngn rations...perghh..
Sue tgh tido kt dpn.



pix - perjalanan ke Kuala Woh menyaksikan pemandangan rumput hijau yg cantik.


pix - perkampungan Orang Asli Kuala Woh Tapah Perak


pix - kami tiba di empangan Sungai Woh..ambik feel dulu..


pix - gua tmpt kami semua bermalam.

uhh trek kali ni aku rasa agak mencabar fizikal dan mental aku..
mula2 tu kami da salah trek..byk kali kene patah balik.
da waste energy kt situ..
trek mmg mcm huarghhharam (hanya tuhan yg tahu)
ade team lain x berjaya naik ke Gua pun..surrender awal2.
aku smpai hentian pertama (gua Azan jam 820 mlm) jln dlm gelap.
aku lak hanya bawa torch light..lps ni kne beli head lamp.
mn nk pegang torch light, nk pegang pokok2 lg..
mmg trauma beb jln dlm gelap..tepi2 gaung..mau x cuak.
lantak la tgn kne duri ke ape ker. asal kan aku x jatuh..nak nangis beb..tp ku cekal kn hati.
aku mmg x suka jln dlm gelap. ni second time aku jln dlm hutan waktu mlm..
padahal aku bukan x penah naik gunung ni pun..
tp trip kali ni mmg leh wat aku mental.
pagi esok nya aku da set aku nk gerak awal sbb nk smpai puncak sblm malam.
slps prepare 4 breakfast n lunch,
aku ngn Sue org paling awal gerak..
i know my own abilities..aku x cukup stamina jln pun lambat..so better aku gerak awal.
org lain lum siap lagi kami da gerak naik.
mcm biasa even paling awal gerak tp still jmp bdk2 tu..
AKU XDE STAMINA!!!
kitorg semua kumpul kt waterpoint..
kne amik air kt sini sbb kat puncak xde AIR!!!.
ok fine aku ngn Su g turun amik air..
Sue da x larat..tp aku warn die nnt xde air ms nk turun.
aku amik 2 liter air..
huaaa xde trek..kne redah pokok2 renek..yg akar pun x kuat..
masa turun botol air kosong..nk naik nanti botol air da penuh
how to climb back nanti??
bdk2 laki lagi la kne bawak botol5 liter
Ape Yg Penting? KERJASAMA..tu jadi lagu kami..(lagu wonderpet)
ingt nk solat tmpt lepak kt atas..tp kalo da trek mcm tu..baik solat kt waterpoint jer.


pix - kami solat jamak Qasar Zuhur Asar smbil duduk.

aku berjaya sampai puncak sblm hari gelap..alhamdulillah aku bersyukur.

pix - bergmbr die puncak saat sampai,
pakaian ku mcm br blk dr sawah..adik junior tegur tny aku br blk dr sawah ker?



pix - yg baru smpai masing2 lepas kn lelah yg ade.

ade yg terus prepare utk pasang flying sheet and ground sheet.
aku kagum ngn bdk2 laki..bleh pakai kain pelekat lagi tu..mmg x bleh blahhh.
patut la brg2 personal diorg sket jer..
aku x th nk kurang kn ape lagi brg2 aku..bag berat..uhukk
mlm tu, aku, Sue, Rudy Nyah, Makcik Kantin Afiq, Faris n Black
prepare utk dinner and supper utk mlm tu..
lps mkn kami prepare utk breakfast n lunch esoknya.
Apa Yang Penting? KERJASAMA!!
mlm kt puncak lah aku rasa sangat seronok..
buat keje pun x rasa pressure..
sbb kami enjoy wat keje..buat keje byk pun x rasa..sbb kami enjoy wat keje...
yeay yeay yeay humchaaa

pix - pagi slps breakfast, sblm turun ke kaki gunung, kami bergambar beramai2 di puncak


pix - kasut2 semua da sama kaler..

kasut Rudy Nyah, kasut aku, kasut Sue n kasut Razmy.
kasut baru aku ni..x buat aku sakit jari kaki mcm sblm ni..
tp spoil aku pakai stokin pendek..melecet lak kt blkg..
ye la kasut aku hi-cut, kena pada kaki..melecet laa..adoiii
sakit kaki ku..
mula tu plan nk leisure je ms turun..plan naik 2 hari, turun pun 2 hari..
sekali diorg plan nk one-shot terus..
sblm ni aku g pun ms turun one-shot satu hari..
mula tu aku maintain..ikut group plg depan jalan..
smpai Sue pun aku da cicirkan kt blkg..
tp kakiku da xleh tahan sakit..
aku stop kt air terjun..tggu Sue..aku tggu Sue kt situ 45 minit.
dari jam 10 pagi kami gerak, 920 malam br sampai ke tmpt park kereta..
ms ni..mmg da nk nangis beb..
jln dlm gelap lagi..aku hanya mampu berdoa..nk nangis da x mampu..
hujan lak tu..trek mmg da mcm haram laa..
org depan da sapu habis.. main gelongsor gamaknya...sket pun x tinggal..
ye laa siap ade sorg bdk tu dgn berlagak cita kt aku die da siap
swimming ms trek mencanak tu..aku tahu kje menyapu habis ni..tentu keje dia.
kt hutan buluh lagi la amat takut..buluh byk da reput..
ko pegang je buluh terus gelongsor ke bwh...nk pegang ape beb?
nangis lagi..muka Sue..mmg nmpk letih x bermaya dah..sian Sue..
1st timer lak tu..
aku yg da byk kali naik ni pun rs serik nk naik gunung lagi..
rs nk buang semua barang2 aku..
tp sies aku taubat xmo naik Gunung BATU PUTIH lagi.
da smpai je tmpt park..aku ngn Sue terus mandi guna toilet org asli..
mandi berdua tuk jimat masa..lps mandi kami terus hilang lena dibuai mimpi
tido dlm kete..da x pedulik ngn sekeliling..
abg2 latepackers blk pun x perasan dah..sedihh
x sempat jmp diorg..aku ingt diorg join g cameron sekali.
mlm tu mmg xleh drive dah..aku suro one of adik junior drive kete aku..
yer laa nk g cameron..tahu2 la jln mcm mn kan? mlm lak tu..
harus aku cuak lagi..
bdk tu call semua challet, hostel, hotel yg ade..semua fully BOOKED..
cuti sekolah kan..tgk pix bawah jammed mcm ape.
mlm tu kitorg tido dlm kete jer.
bgn pagi, kemas diri, kemas bag, kemas kete
aku ngn Sue gerak g breakfast..bdk2 lain x siap2 lagi..aku ngn Sue chow dulu.
kul 11 pg aku da ngntuk..even ms drive ni pun..
ye la kete gerak kalah dari siput..tetibe rasa tersentak..sah aku terlena..
mujur xde kecelakaan yg menimpa..
lps shopping segala mcm mak nenek sayur kt KEA FARM, Brinchang,
aku mmg xleh tahan ngntuk lagi..terus tido pengsan..
sedar2 da 536 ptg..terus kejut Sue ajak blk KL..
bdk2 td tu plan blk malam..aku nk jln mlm2 kt jln bengkak bengkok tu?
oh tidakkkk..

pix - suasana jammed di cameron yg xbleh blah..da la one lane..

agak menteri kt sana out of mind ker buat satu lane.
kedai2 lak tepi jalan..mn nk park lagi..station minyak pun sikit..
mungkin kementrian pelancongan patut ubah struktur binaan jalan.

last sekali...ape yg aku dapat..
sblm naik gunung (nak naik lagi ker?) kumpul stamina secukup nya..
pakai stokin yg panjang..bawak sepasang je baju trekking..
tp yg best aku dpt aku jmp semula abg2 latepackers yg aku hormati.
juga x lupa advisor seumur hidup yg gagah..Dr Zaid..
abg mamat, abg beantart, abang...semoga ketemu lagi yaaa.
aku g ofis ni pun..x pasal ade sorg mamat yg ku x kenali dari office lain
tegur aku..dgn senyuman die tanya..sakit kaki ker? byk kene matahari ek?
ewah ewahh concern sungguh..
nk tgk pixs lain click here
.

12 comments:

sukahati said...

mamat yg tgur ko tuh...tau ker ko naik gunung??

arituh aku teringat ko kata tak sabar nk baca blog aku....skang aku dah hapdet dahhh :p

Zaidi Al-Kashafi said...

Nany, engkau pewai-pewai pun hari pertama dan kedua kau sampai lebih awal daripada aku. Aku ni lagi pewai, especially hari kedua yang bawa air 5 liter untuk ke puncak tu.

p/s: Boleh mintak gambar yang kat puncak tu tak? Aku nak letak kat blog aku.

nhanania said...

sukahati:
mamat tu bkn satu ofis aku..die juga floor lain..ku juga x kenal dia..

zaidi al-kashafi:
amik la mn2 gmbr yg u nak..ayat last sekali tu ade bg link.
mmg kne kumpul stamina yg cukup..kate nk g chamah-ulu-sepat nnt.. haa cane tu?

Zaidi Al-Kashafi said...

Nani: Terima kasih banyak. Aku masih belum cukup stamina. Kena training lagi. Nampaknya aku terpaksa batalkan hasrat untuk mendaki Chamah-Ulu Sepat pada cuti Chinese New year nanti.

buna BC said...

selamat 1430 n 2009! semoga lagi banyak gunung ko redah tahun ni! caiyok!

saracocohoney said...

wawawa...best...best...ari tuh erme ajak aku join korang...aku ckp aku dh gantung beg dah...sib baik...kalo tak aku lg teruk dr ko...silap2 1 jam pertama mendaki ku dah surrender...

nu3k said...

wahh cekal sungguh kau ni..

The X Team said...

salam. hi Nani. thanks for dropping by our blog ! :P happy hiking !

Zaidi Al-Kashafi said...

Wonder why people climb mountains, when it is safer to sleep at home…’ Yes it is so risky when you are in a jungle, yet climbing is much more risky. But then once you are at the top of mountains, words couldn’t describe the amazing and gorgeous view that you experienced, with a satisfactory of your own effort of being there. Before any more commitment binds me on, I’ll climb whenever possible… the spirit of love the nature and challenges will never die in me.

nhanania said...

yaa yaa yaa, the feel while you are on top of the mountain cannot describe by word. kewl..yaa yaa yaa

en_me said...

bestnyerrr masuk utan tewww.. mesti banyak pacat.. kannns

nhanania said...

banyakkkk..parut2 pd bdn pun byk..hhahaha

Post a Comment

 
Copyright © 2010 :.: nhanania :.: