Wednesday, November 11, 2009

Menikmati Hijau di Broga Hill

11 Nov 2009 2200

Broga Hill, Semenyih -> Tekala Waterfall -> LookOut Point
7 Nov 2009
0430 - 1500

plan utk ke sini dirancang 5hari lebih awal. apa perlu dibawa, dipakai, jam berapa perlu berjumpa, ikut jalan mana..
seperti yang dirancang..Sue, Zam, Wan dan Kam tiba jam 415 pagi di hadapan rumahku..
aii pendek2 nama kwn aku kan? tapi xpe diorg x pendek pun..hhehe
kemudian jumpa pula Siti di MRR2.
berpandukan petunjuk arah yg diberikan oleh kawanku si kayree;
ikut highway cheras kajang MRR2
exit ke kajang
lalu depan plaza phonix tu
lalu tol seringgit
guna ja highway tu terus ke semenyeh
terus lagi sampai jumpa tol 90 sen
terus lagi sampai kuar exit semenyih
lepas exit tu terus lagi sampai jumpa university Nottingham (tetibe rasa lucu lak ngn ejaan die)
trus lagi pandang ke kiri nampak ladang kwlapa sawit kanan ladang arnab
park kat situ
ada nampak gamba arnab
masuk n parking dalam kelapa sawit

^^^ track pendakian ^^^

kami sampai jam 530pagi..kemudian tunggu pula Encik Ahmad dari Mantin (office mate aku).
sementara menanti En. Ahmad kereta sudah pun banyak di ladang kelapa sawit dan ramai org dah mula mendaki. percaya atau tidak kebanyakan dari mereka adalah cha ya nun aliff.
di mana-mana tempat riadhah pasti mereka yg ramai.
Encik Ahmad nak tunjuk masjid utk kami solat subuh.
setelah solat subuh dalam 630 kami bergerak naik.

^^^ En. Ahmad di puncak 'Kinabalu' nya ^^^

sebab terlalu obsessed utk mengejar detik-detik matahari naik kami sanggup bgn awal..
maybe lps ni kejar sunset plak kot..hehhe :)


^^^ view Sunrise ^^^


^^^ lihat manusia yg telah pun ramai di awal pagi ^^^


^^^ aku suka kehijauan di Broga ini..sgt cantik..Subhanallah ^^^

biasalah bila da smpai masa utk berposing sakan la plak..
mcm x biasa kan? En.Ahmad pun dgn sporting join kami bergambar.
En.Ahmad je berlainan status kat sini ;))

^^^ 2 mggu akan dtg join larian highway DUKE plak 3 gadis ni ^^^






^^^ cik Kam keletihan..dimana saja sempat melelapkan mata ^^^


^^^ trek turun ^^^
masa turun boleh berlari-lari rasa seronok gak berlari-lari sambil berlumba-lumba dgn kawan-kawan tapi perlu diingatkan sentiasa berhati-hati dgn langkah anda.

dah berpeluh-peluh tu kami merancang utk mandi di Air Terjun Gabai.
tapi sebab Zam da keletihan..kaki da lenguh jln terhincut2, rasa nak muntah..nak pitam bagai..:p
dan die request kalo boleh turun kereta je jmp air sungai
plan bertukar ke Tekala Waterfall.
Gabai kene naik tangga tinggi-tinggi kan.
manakala En.Ahmad pulang ke Mantin setelah tunjukkan kami jalan ke Tekala.
Terima Kasih En. Ahmad..

uii rasa lega dapat berendam dalam air yg sejuk..
kaki rasa release. air memang x dalam..tp boleh la utk lepak-lepak.

^^^ berendam sambil berbual-bual bersama siti ^^^
lama jugak x jumpa die since aku grad lagi
chatting kat YM je selama ni..huhuhu
mcm biasa posing plak kat air terjun

Kesimpulan dari trip ke Broga ini
  • aku bersyukur kepada Allah kerana doa yg aku panjatkan supaya hari Sabtu 7Nov2009 tidak hujan dimakbulkan Allah.
  • ahli rombongan mengikut plan yang dirancang dgn baiknya. terima kasih kepada semua yg beri kerjasama.
  • torch light, air 100 Plus, camera, kasut yg sesuai perlu dibawa.
  • makan kt LookOut Point x best langsung. maybe silap kami gak sbb x order Western Food. punya laa lama nya tunggu makanan..sampai rasa hangin satu badan. sampai2 x sedap plak. service tax da la 10%. pastu nak ckp tukang masak die sorang jer..tu bkn masalah aku laa..kalo nk bg alasan mcm tu..dalam satu-satu masa allow 1 org je pelanggan. masak laa utk seorang tu. hantar makanan kami satu demi satu..sehinggakan kawan ni da habis makan, yg lain x dpt mknn lagi..sengal.
  • 2 hati akan disatukan..jalan nya sudah diterangkan tinggal 2 hati tersebut jer utk memulakannya.

^^^ kemesraan 2 pasangan yg tiada tolok bandingnya ^^^


^^^ restoran yang perlu di reject slps ini ^^^

cerita lebih lanjut lagi terperinci di blog Sukahati dan Kematz


~~ You don't get to choose how you're going to die. Or when. But you can decide how you're going to live now.
-- Joan Baez ~~

4 comments:

sukahati said...

tang mana yang mesra ntah kat gambar aku ngan zam tuh....choii sgt....mcm wartawan harian metro :p

kamariah said...

hi..cik nani..nice blog!
very the sweet lah cik su n zam:)

khairilhafidz165 said...

Nani..thanks for info!!! really appreciate it...memang nak kena pi ni..la, pernah la ke Nottingham sblm ni main Ultimate Frisbee kat sana..tapi xperasan port daki kat sana..ada road lain utk naik kan???

Khairil Hafidz said...

Nani..thanks for info!!!
Really appreciate it...
I just re-do my blog! selamat singgah
http://khairilhafidz165.blogspot.com

Regards,
-Hafidz-

Post a Comment

 
Copyright © 2010 :.: nhanania :.: