Saturday, August 16, 2008

XPDC redah Bukit Tabur


pemandangan dari Bukit Tabur

XPDC BUKIT TABUR
16 Aug 2008 0840 - 1415
Taman Melawati, Kuala Lumpur.

Siapa sangka kt Tmn Melawati atau secara general di Kuala Lumpur ni ade bukit yg boleh dijadikan tmpt riadah.
Selama ini aku hanya memandang bukit yg ku anggap sbg bukit gajah itu tidak boleh dipanjat kerana ARC UIA x pernah pun buat aktiviti daki bukit tersebut sepnjg aku bergelar student di sana.. lgpun die nmpk mustahil utk di daki. Tp hari ni aku sudah berjaya tawan Bukit Tabur itu dgn jayanya. Alhamdulillah.

Aku gelar bukit tersebut sbg bukit gajah kerana jika kita berada di jalan Genting Kelang atau di MRR2, aku nmpk seolah2 bbrp ekor gajah sedang beratur dan menghadap antara satu sama lain lengkap dgn kepala dan badan gajah. Ya itulah Bukit Tabur. Aku yang nmpk mcm tu.. kalo korg nmpk mcm unta tgh baring ke, terpulang laah. Klik sini utk Map ke Bukit Tabur. Tiada signboard yg menunjukkan arah ke Bukit Tabur.

XPDC kali ini disertai oleh Erme da kasut-gombak sbg perancang Utama, Su da Sukahati, Erma(kembar erme), AntuMentol(kwn erme), Ustaz(kwn AntuMentol), Ajoi(kwn AntuMentol) dan Yani(house-mate Erme). We are the First Timer of this XPDC. Yeeehaaaa..

Aku dan Sukahati tiba lebih awal dari Erme's group.. jadi kami sempat bergambar sakan di Starting Point Bukit Tabur dan juga join trip lain buat stretching sblm daki bukit. Kami sempat juga get the info from other hikers abt the track.



He said dont drink bicarbonat water bcos i'm afraid tht u'll vomit. Aku fikir bergantung juga kepada org sebenarnya.
He also said u should climb early..jadi x panas nanti, lagipun boleh tgk sunrise.. byk juga la pesanan2 yang kami dpt sementara tggu Erme & da Gang.. lama juga kami tggu minah2 n mamat2 tu. Tak lama lps tu mereka pun smpai..

Track memang byk yg mencabar fizikal dan mental. Ade tempat2 yg memerlukan tali utk turun. Ade tempat2 yang memerlukan kekuatan tangan utk memanjat batu2 besar yang ade. Betul punya Rock Climbing beb. waaa..



Disebabkan oleh perasaan underEstimate of the Bukit.. kami mengalami kekurangan bekalan air, :(( pd masa tu bermacam2 air yg kami ingin minum. Air sirap, Kopi O ais, milo ais, limau ais..macam2 laa dah macam org puasa plak..

Kami jumpa abg yg selalu panjat Bukit Tabur juga..beliau juga menceritakan serba sedikit mengenai track bukit tabur, half-way of the walk, beliau tunjukkan model bukit tabur yang ada di situ, di mana kedudukan kami ketika itu..wahhh..



Beliau juga inform kami laluan mana yg patut kami pergi, supaya kami dpt lihat semua tempat menarik yg ade di bukit tabur itu. abg tu ckp most climbers, lepas sampai satu simpang mereka akan turun terus ikut dusun2 buah-buahan utk terus pulang. Dr simpang tu, beliau cakap, kt dpn sikit ade bukit yg di gelar Kamar Permaisuri.. Ermm...Kawasan ni mmg cantik, ade pokok2 yang berdaun kecil dan halus. Tanahnya pula diselaputi lumut2 yang sangat lembut. Cantik beb..its like a heaven.. Angin yg bertiup terasa sangat nyaman, ditambah pula dengan hidangan sandwich dan scramble egg serta biskut Oreo.. bila tiba di sana, segala kepenatan dan keperitan hilang begitu sahaja..wahhhh mcm novel plak ayat aku.






Setelah bbrp minit lepak2 dan makan2, kami meneruskan perjalanan utk pulang. Utk pulang kami menggunakan jln ke dusun2 penduduk berhampiran. Hikers can choose either to use the same track as they used b4 or jln ke dusun. Ada climbers yg kami jumpa kata jln ke dusun sgt licin dan byk anjing. Tapi itu semua terpulang pd individu masing2. Pendek kate Up to You laahh.



huhhh sampai je ke kereta kami decide untuk lepak kt gerai2 yg menyediakan air yg kami idamkan sepanjang perjalanan tadi. Aku je order kopi ais, sirap ais dan limau ais..erme juga 2 cawan, begitu juga dgn erma. sukahati memilih kopi ais slps aku ckp nk minum kopi ais..pd asal nya dia mahu minum sirap ais. terkejut makcik yang ambil order..pastu siap tny adik2 ni dari mana? makan x mau? KAMI TAK MAHU MAKAN...KAMI NAK MINUM JER.

papepun enjoy...
lps bbrp kali panjat bukit tabur ni (get used with the track) bleh panjat bukit yg ade di seberang bukit tabur pula..tak diketahui pula namanya..tp yg tu btul pny rock climbing..dari jauh dah nmpk scary..perghhhh

Pesanan utk Next Climbers:
  • do stretching seriously b4 u start the walk.
  • bring at least 1.5 litre of water.
  • bring sweets (mint flavor) to reduce the thirsty.
  • bring camera as well.
  • wear the appropriate shoes. kasut g jln2 kt KLCC x digalakkan eh.
Lps aku da pro ngn bukit tabur ni..target aku bukit dlm gmbr ni plak.
menurut hikers kt situ, bukit tu sgt mencabar..wahhh tgk pun da gerun wehh



Credit to this Blogger for the info
Andy Lim



5 comments:

kasut-gombak said...

muahahaha. paling penting mmg air la. huhu.

ad3ck said...

blah la ko panjat bukit tabur tak ajak huhu.

JAMAL NASSAR said...

Can you please give me direction on how to get there? to the lake in Taman Melawati

Jamal
tojamal@hotmail.com
www.jamalnassar.blogspot.com

nhanania said...

hii jamal, if u can understand Bahasa Melayu, i have provide the link to BUkit tabur.

http://malaysiantouristguide.com/wp-content/uploads/2007/06/klang_gates_map.JPG

if u r from kepong/pahang/batu caves, at MRR2 got exit to tmn melawati.
turn left when u see Taman Melawati signboard then just follow the map..above is the link to bukit tabur.

Silence Shooter said...

astaga...setelah sekian lama..
baru aku jumpa entry ni?
ape pun..semuanye kenangan ^^
-antumentol-

Post a Comment

 
Copyright © 2010 :.: nhanania :.: