Sunday, December 18, 2011

GDO@Hatyai - Krabi, Thailand 10-13 Dec 2011

19 Dec 2011 1300
10 - 13 Disember 2011
Hatyai - Krabi, Thailand
bersama cik Kam, Siti, ET

9 Disember 2011, Jumaat.
aku dan cik Kam dari KL memilih untuk naik tren malam Senandung Mutiara
bertolak dari KL Sentral ke Butterworth jam 11 malam di hari Jumaat.
tiket ada katil berharga RM40
kami yang tak pernah naik tren ni sangat teruja
masuk je tren terus baring tarik selimut. pasang eye shade, ear plug terus lena
memang waktu tidur dah pun.
yer laa siang hari letih bekerja.

^^^ Timber House Ao Nang Resort ^^^

10 Disember 2011, Sabtu.
jam 630 pagi di hari Sabtu kami sampai Butterworth
Siti dan ET sedia menanti dengan myvi Pink.
setelah breakfast di Seberang Jaya kami ke UUM.
kereta akan diletakkan di sana.
seorang teman dari UUM akan hantar kami ke Sempadan Danok, Sadao.
berbeza betul suasana sewaktu di Imigresen Singapore dan Indonesia.
beratur sekali dgn kereta-kereta lori-lori..adoii risau kaki dilenyek tayar.
bau getah scrub, habuk, bising.
kami tukar duit RM500 dapat 4850 baht.

^^^ sibuk mencari hotel di Hatyai ^^^

setelah tukar wang, kami ronda mencari van yg dapat menawarkan
harga tambang yang berpatutan.
banyak van menawarkan 600baht utk 4 orang tanpa penumpang lain.
kami dapat 55 baht seorang bersama-sama penumpang lain.
perjalanan makan masa sejam ke Hatyai Town.
masing-masing lapar, setelah makan di Restoran Hamid
kami terus cari hotel. badan dah letih, panas berpeluh. tak selesa. Gue perlu mandi.

^^^ Hatyai Central ^^^

akhirnya kami berjaya dapat penginapan untuk satu malam
di Hatyai Central berkat usaha dan doa yang jitu.
kalau tak mana nak tido wehh..takkan nak terus ke Krabi
5 jam perjalanan nak ke sana.
setelah solat Jamak Qasar Zuhur Asar
kami ke Floating Market.
pergi balik 400 baht dengan tuk-tuk

^^^ Floating Market Hatyai ^^^

beraneka juadah serta pelbagai pakaian dijual.
makanan memang nampak menyelerakan
tapi tu lah..kena cari cop halal dulu.
balik dari jalan-jalan kami dah lapar
makan malam cari restoran Halal..sedap-sedap makanan dia.
^^^ Tuk-Tuk yang dinaiki ^^^

^^^ Restoran yang menyajikan makanan Halal ^^^

^^^ bersama Abang Tuk-Tuk di Hatyai ^^^

Abang ni laa yang dikatakan jahat oleh Siti.

Siti : ko ni..dah takde muka elok sket ko nak layan Nany?
Nany : kenapa??
Siti : muka mcm tu ko nak layan..stok2 bleh jual ko kat mana-mana tuh.
Nany : ishh dia tanya aku nak g mana..dia tawarkan tambang murah tau.
Siti : murah-murah laa sangat..kang ke mana tah dia bawak nanti.
Nany : takpe kita solat dulu..kalo lepas ni dia ada lagi..kita try jer.

wahh Abang tu memang gigih menanti kami di bawah hotel dengan muka yg penuh sabar.
Hotel sediakan Tuk-Tuk 650baht..Abang tu hanya 400 baht.
kemudian aku pastikan dgn Abang tu..tentang Floating Market. haaa siap sabar menanti lagi sewaktu kami di Floating Market, kemudian bawa makan ke Restoran Sedap, Halal dan Murah,
kemudian ke Night Market plak. memang baik Abang tu..siap plan nak bg dia tip lagi lepas tu.

Sebelum naik ke Hotel kami minta Abang tu uruskan transport utk kami ke Krabi.

^^^ Van ke Krabi ^^^

11 Disember 2011, Ahad
jam 9pg hari Ahad Abang tu jemput kami utk ke pekan, 100 baht seorang.
di sana ada agensi menguruskan perjalanan ke Krabi.
350baht seorang. van yang sungguh selesa.

5 jam perjalanan ke Krabi
Encik Driver memang tak reti berbahasa Inggeris
berbahasa isyarat laa kami.
tapi nasib baik van selesa. siap boleh tengok cerita Hello Strangers
dr HTC Siti bersama Cik Kam.

^^^ bilik kami di Timber House Ao Nang Resort ^^^
RM 179 3Days 2 Nite plus surcharge fees RM100 for 2 nite.
voucher ni aku beli dari GroupOn.

selesai menunaikan solat Jamak Qasar Zuhur Asar
kami meronda-ronda kawasan berhampiran.
kemudian Abang Ibrahim motosikal roda 3 ten ten
ajak naik. 700 baht perjalanan pergi balik ke hotel.
dia ajak ke Night Market..di sana terdapat banyak sourvenir katanya.
18km jarak perjalanan. Maharat Market namanya.
setibanya kami hujan plak.
banyak kedai terpaksa tutup jualan.
hmmm tak best pun pasar malam tu..byk jual makanan jer.
utk kita sebagai pelancong tak sesuai lah.

^^^ Maharat Market ^^^

balik dari Maharat Market kami jalan-jalan di Ao Nang plak
laa rupanya kedai-kedai tu dekat jer dgn Resort kami
tak perlu naik Tuk Tuk pun boleh.
si Ibrahim ni hantar ke Restoran mahal..yang tak sedap plak tu.
memang tak best si Ibrahim (I have son but still single)
malam tu kami ronda cari pakej 4 islands
kebanyakan pakej yang ditawarkan 900baht utk
speed boat serta makan tengahari.
kami amik pakej Orchid.
wahh malam tido dengan selesa.

^^^ sewaktu 4 Islands trip ^^^

12 Disember 2011, Isnin
pagi jam 9 pagi kami dah janji utk trip 4 Islands,
selepas breakfast kenyang-kenyang kami tunggu Orchid
mereka datang dengan lori..dalam lori sudah ada beberapa orang lain peserta.

hmm aku biasa laa..kalau naik bot memang asyik loya jer
nak muntah pening-pening
pemandangan kat Krabi memang cantik
tapi kalau nak tengok coral and fish..sini bukan tempatnya.
sepanjang 4 Islands trip kami dibantu oleh Oat dan Rakan-rakan
yang boleh berbahasa Inggeris.
hensem Oat ni..bibir dan giginya cantik. :)
jam 2 petang berakhir trip.
setelah solat Zuhur Asar
kami teruskan meronda Ao Nang lagi.
kali ini utk dapatkan perkhidmatan urut gaya Thai.
200 baht sejam.


^^^ teruskan carian souvenir ^^^
kawasan Ao Nang tak banyak barang utk dijadikan souvenir
harga memang murah..kene pandai cari kedai dan
tawar menawar.
rasa seronok hidup suasana begini..jalan-jalan tiada orang yg kenal
bebas buat apa sahaja.
nak bergaya sakan pun tak kisah.


^^^ bergambar bersama di pulau ^^^

13 Disember 2011, Selasa
hari terakhir di Krabi, setelah breakfast
kami mulakan mencari transport utk hantar kami ke Krabi Town.
semalam kami dah uruskan transport..asalnya perjalanan terus ke Danok, Sadao
3500 baht tetapi kemudiannya mereka kata itu perjalanan ke Phuket
dan tambang dinaikkan kepada 4800 baht..wahh ini sangat mahal.
jadi kami memilih untuk mengurus sendiri.

dari Ao Nang ke Krabi Bus Stand 500 baht utk 4 org
ada 2 org menjual tiket..satu tiket bas berharga 218 baht
satu lagi tiket van 350baht.
van memang selesa tetapi kami perlu tunggu lagi 2 jam sebelum van bertolak
pukul berapa pulak nak sampai Penang? dan pukul berapa pulak nak sampai KL?
akhirnya kami memilih bas.
cehh sebelum tu budget dpt naik bas 2 tingkat..
sebab kelihatan bas 2 tingkat keluar dan masuk.
sekali yg sampai..nahhh..hahahah

^^^ pemandangan sewaktu 4 Islands ^^^

bila kami naik bas..haa masing-masing muka terkejut
ni mcm bas kambing lembu pun boleh naik sekali nih.
kami semua tak duduk..mengharapkan ada seat sebelah menyebelah
sekali konduktor bas p'puan..'no seat number..just sit'
wahh garang siot..duduk-duduk jer
aku dan cik kam terus tutup mata dengan eye shade dan pasang ear plug
terus tido.
setelah beberapa jam, kami dikehendaki tukar bas.
Alhamdulillah lega.

kami sampai Hatyai Town jam 4 petang, makan tengahari di Restoran Salma
berdekatan Restoran Hamid, boleh tahan jugak laa makanan dia.
jam 5 kami cari transport ke Sadao plak
ada van Innova boleh bawa kami ke Sadao
700 baht utk kami ber4, tak kongsi dengan lain-lain
aku pujuk..cakap laa kami dah takde duit
mintak 600baht..die bagi 650baht.
heheh baik tau Abang tu..walopun muka jahat gak.
sekali lagi muka jahat aku pilih.

^^^ bas yang dimaksudkan ke Hatyai Town 5 jam perjalanan ^^^

sampai Danok, Sadao selesai Imigresen semua jam 730
tunggu kawan dari UUM jemput kami.
hantar semula rakan di UUM, pejalanan pulang pula
perancangan asal naik tren dari Butterworth, check tiket, call Customer Service
tiket masih banyak lagi.
kami tiba di Stesyen Butterworth beberapa minit sebelum jam 11 malam
perempuan kaunter dah takmo jual tiket..dah tutup PC..malas laa tu
kemudian kami teruskan perjalanan naik tren dari
Kuala Kangsar pula. seat katil tiada..perlu tunggu lagi 2 jam

Kuala Kangsar ke KL Sentral Senandung Langkawi RM26
terpaksalah naik tren seat duduk.
sejuk MasyaAllah.
aku dan cik Kam naik tren ET dan Siti pulang ke rumah di Manong
mereka tiba rumah setengah jam kemudian.

kami selamat sampai di KL Sentral jam 530 pagi
terus ambil teksi pulang ke rumah masing-masing.
Seronok Krabi..akan datang kami naik flight plak. hehehe..


~~ You don't get to choose how you're going to die. Or when. But you can decide how you're going to live now.-- Joan Baez ~~

5 comments:

sukahati said...

apa yg aku dapat dr entry ni ialah....pilih org yang muka jahat untuk transporation :p

nhanania said...

tak jugak..kene ikut gerak hati. kang btol jahat..kene rogol baru tau.

Malaysia Everyday On Sales said...

Hi Harnania. It's a really interesting site that you have there and I really love the the posts on your lifestyle blogging. Sure you did give me a place I should be considering for vacation, Krabi.

Ok, just a quick introduction about myself. I am actually from everydayonsales.com and I have found your website thru google. We are a site that offers information on daily promotion / warehouse sales in Malaysia. I can see that you actually have a linkback (under Importante) to some other site and we are hoping that we can be part of your website, where we would actually want you include our link on your page. Of course you can visit our website www.everydayonsales.com and check us out. We can actually do a link exchange where I will list your site as a friend to everydayonsales and you website link will be put on our site. You will be part of the everydayonsales friends community :) in this link exchange and there will be many campaigns awaits for you.

Let us know whether this is possible and will provide communicate further. Do revert to me and if you do have any queries, let me know. Do hope to hear from you soon. My email is as listed on my signature.

BTW, we are also having the lucky draw campaign and you would like you to know. There will be 5 Shogun / Saisaki 1 year VIP card to give away. You can check out the details thru URL:

http://www.everydayonsales.com/new-year-2012-giveaway-5-x-shogun-saisaki-japanese-buffet-restaurant-vip-card


Regards
Chan @ www.everydayonsales.com (hy.chan@everydayonsales.com)

dd686eb2-62b2-11e1-bebb-000bcdca4d7a said...

i nak tanya perjalanan u g krabi hotel apa yang best dan murah.. hotel apa yang berdekatan ao nang beach..

nhanania said...

sepanjang Pantai Ao Nang tu banyak hotel..nak lagi murah dan mudah..boleh tgk promo kat Group On, Deal Mates, Milk aDeal..dan pelbagai lagi.

Post a Comment

 
Copyright © 2010 :.: nhanania :.: