Friday, October 23, 2009

Things u need to do when ur tyre get flat.

23 Oktober 2009 2100

Today was the second time my car's tyre get flat..uhhh the first time was at Giant just near by to my house. at that time i felt panic, because I've no experience in changing tyre. I just drove my car to workshop and asked the mechanic tyre shop. ok i just follow the instruction given then after that my car can work as usual. in the office i told Encik Ahmad about the incident. Encik Ahmad told me to do this and this.

A month later, which is today, another tyre got flat. Luckily at the office's Car park. my colleague call, and inform me that my car's tyre got flat. Oh no. this time it happen while i'm in office. I told Encik Ahmad again, and Encik Ahmad willing to help and teach me on how to change the tyre. First of all you will need;
  • Car Jack
  • Jack Handle
  • Socket Spanner
  • Spare Tyre
  • Reflective Triangle (while you are on the road)
  • Torch Light (if the incident happen at night)
  • Gloves (optional, to hold the tools firmly I guess)
  • Flathead Screwdriver (to open the rim, I guess hehe)



For my case i only need the first three tools which are Car Jack, Jack Handle and Socket Spanner. what you need to is, firstly put the car jack under your car body just near to the effected tyre. used the jack handle to jacking up the car. naikkan ala kadar jangan sampai tayar tak jejak lantai. nanti susah nak tanggalkan nuts tayar. ok this time use your Socket Spanner to loosen the nuts.


Unscrewed the nuts with Socket Spanner, u wont be able to loose it by your hands unless you are the body builder. Pijak Socket spanner dengan kaki, lompat2 sket. Attention, if your car's tyre has 4 nuts loosen it by 12 & 6, 3 & 9. dont unscrewed it by clock wise or counterclockwise order. putarkan socket spanner counter-clockwise utk longgarkan nuts. kalo ada 6nuts just loose the screw oppositely. tak tahu la apa sebab nya tapi masa kelas teori memandu dulu cikgu ada cakap, Encik Ahmad pun ada ajar perkara yang sama. masa nak loose kan nut plak jgn satu nut longgar habis yang lain ketat lagi.. biar semua sama2 longgar sama2 ketat. pun x tahu gak sebab musababnya.

Ok da lompat2 atas Socket Spanner, naikkan jack lagi sket smpai tayar boleh pusing2 bebas. tanggalkan nut semua, kemudian sepak tayar ke dalam sket. bagi tayar tersenget, senang nak tanggalkan tayar. sebab tayar flat dapat dikesan jadi aku dan Encik Ahmad ke kedai tayar berhampiran. mechanic tampal tayar cukai RM5 dikenakan. kedai area umah aku pun 5 ringgit gak. kedai area umah Encik Ahmad 8 ringgit.

ok skrg nak pasangkan tayar plak. kali ni jack perlu dinaikkan lebih tinggi sebab tayar da penuh angin. kalo tayar kalian bisa dimasuk enggak perlu di naikkan jack lagi dong. pastikan tayar dimasukkan ikut screw yang ada. lubang screw pada tayar perlu dimasukkan betul2. sama macam tadi gak cara nak ketatkan skru tayar. 3 & 9, 6 & 12. mula-mula ketatkan nuts dgn socket spanner gunakan tangan. perlu diingatkan nuts perlu diketatkan selari. sama2 ketat, sama2 longgar dlm waktu yg sama. jgn ade yang da ketat ada yg masih longgar. paham enggak?

bila nuts xbleh diketatkan dgn tangan lagi, pijak ngn kaki pula. clockwise order nak ketatkan nuts. lompat2 lagi pada socket spanner tu. ok beres sudah..(update masa ngantuk ni)

video

perkara terpenting masa berlaku nyer kecelakaan ini.

  • jika anda sedari tayar kereta anda pancit semasa anda sedang memandu, pandu perlahan kereta anda ke tepi, dan cari kawasan yang rata dan kukuh utk tukar tayar. bkn tanah lembik dan kawasan bukit.
  • nyalakan lampu kecemasan, sangat penting yer, org dari jauh x nampak ape sedang berlaku kepada anda. matikan enjin kenderaan.
  • nyalakan hazard light jika hujan.
  • put reflective triangle 20 steps behind your car.
  • kalau x tahu gak cane nak buat, call 911.
  • most important thing that i learn here, woman also can change flat tyre. tadi pakai baju kurung lagi masa nak tukar tayar. hhaahah


~~ You don't get to choose how you're going to die. Or when. But you can decide how you're going to live now.
-- Joan Baez ~~

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2010 :.: nhanania :.: